Jennifer Aniston slaat spijkers met koppen, met haar druk becommentarieerde opiniestuk voor The Huffington Post. 


Niet alleen kaart ze bodyshaming aan – go Jen – maar ook het fenomeen dat ik “singleshaming” zal noemen. Of zoals een niet nader genoemde man het eens naar mijn kop gooide: “volwassen zal je pas zijn als je een vent hebt, Elke. Tot dan is een vrouw niet compleet.” Of, toen ik eens een stukje schreef over in je eentje een huis kopen, de – vrouwelijke – kennis die een vriendin van me apart nam: “Elke loopt ermee te koop dat ze vrijgezel is. Dat moet ze echt niet meer doen.”

En ik zal maar zwijgen over de commentaren die ik al kreeg over mijn niet-bestaande tikkende biologische klok. “Je maakt jezelf iets wijs, omdat je nog alleen bent.” Of, dezelfde man uit de vorige paragraaf, die er een sport van maakte om met zijn vingers een tikkende klok na te doen, venijnig grijnzend: “tik-tak”. Wie weet maak ik ooit nog 3 zonen (kunnen ze meteen de nieuwe Hanson worden, handig), maar voorlopig voel ik het nog niet. Mag dat? Single of niet, wat maakt het uit.

Natuurlijk is er alleen voor staan niet altijd een pretje – ik loop heus niet constant Samantha Jones-gewijs door het huis te kirren op 15 cm hoge stiletto’s. Maar ook koppels gaan wel eens door moeilijke tijden. En hoeveel mensen blijven niet uit gemakzucht of als remedie tegen de eenzaamheid bij hun significant other?

Singleshaming, het is van alle tijden. In de middeleeuwen was ik nu vast al een paar keer op de brandstapel gesmeten op verdenking van onfrisse praktijken met de duivel. In mijn fantasie is dat een combinatie van Colin Firth, Hugh Grant en Alexander Skarsgard trouwens. 

Alle gekheid op een stokje: we moeten af van het maatschappelijke welslagen van een vrouw te koppelen aan haar relationele status. 

En nu ga ik mijn kat nog wat knuffelen, terwijl de paarse haarverf inwerkt op mijn hoofdhuid. Ik zet voor de tigste keer Fatal Attraction op, en duim voor Glenn Close. De wijn voor Satan staat al klaar. 

Zin om aan schaamteloze promotie te doen? Deel mijn post gerust!